Ce produse ne pătează dinţii?

produse care pateaza

Lista e lungă. Aşă că am conceput un top al produselor care îşi fac cel mai bine treaba în acest sens.

Vinul roşu şi vinul alb. Această bătură conţine tanin care provoacă demineralizarea smalţului, îl face mai poros şi respectiv mai vulnerabil la agenţii de pătare, aşa-numiţii cromofori din vin.

Cola şi alte băuturi acidulate. Deşi sunt răcoritoare, aceste băuturi pătează la fel de intens smalţul dinţilor. Cea mai bună soluţie ar fi să folosim paiul atunci când consumăm aceste băuturi, astfel încât să reducem gradul de expunere a dinţilor la agenţii de pătare.

Ceaiul. Într-adevăr este o băutură sănătoasă pentru organism datorită antioxidanţilor pe care îi conţine şi totuşi ceaiul, în special cel negru, pătează mai mult decât cafeaua. Putem înţelege efectul ceaiului negru asupra dinţilor noştri dacă observăm petele pe care acesta le lasă pe interiorul ceştii.

Cafeaua. Deşi această băutură ne oferă energia necesară şi ne aduce zâmbetul pe buze, tot ea îl pătează cu neruşinare. Chiar dacă adăugăm frişcă sau lapte, cafeaua îşi păstrează aceeaşi doză de pigmenţi şi acizi şi prin urmare pătează la fel de mult.

Ţigările. Pe lângă faptul că ţigările cauzează respiraţia urât mirositoare, tutunul şi gudronul din ţigări impregnează dinţii cu pete galbene. Singura soluţie este renunţatul la fumat sau reducerea numărului de ţigări fumate.

Fructele de pădure precum afinele, murele, coacăzele dar şi alte fructe ca strugurii, rodiile pătează dinţii datorită pigmenţilor şi acizilor. Având în vedere că acestea pot fi consumate doar într-o anumită perioadă a anului, ele nu reprezintă o „ameninţare”  prea mare pentru dinţii noştri.

Dulciurile, precum acadelele care ne colorează limba, ne vor colora sau, mai bine-zis, ne vor păta şi dinţii.

Sosurile. Chiar dacă dau mai mult gust mâncării, sosurile de soia, roşii, curry, muştar şi alte sosuri care conţin coloranţi au un potenţial ridicat de pătare.

Pentru a ameliora efectul pe care îl au aceste produse asupra dinţilor noştri, se recomandă să reducem frecvenţa consumului. Iar dacă totuşi nu este posibil, atunci este benefic să bem un pahar cu apă imediat după fiecare masă sau gustare. De asemenea, folosind o pastă de dinţi cu efect de albire, eliminăm petele depuse în ziua respectivă. Pentru a obţine efecte mai vizibile, putem apela la un tratament de albire dentară care să ne permită să zâmbim cu toţi dinţii.

Reclame

Un gând despre &8222;Ce produse ne pătează dinţii?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s